Încă de la primele ore, zeci de persoane îmbrăcate în costume tradiționale și cu buchete de flori în mâini, l-au întâmpinat pe Părintele Episcop-vicar în fața lăcașului de rugăciune închinat Nașterii Botezătorului și Înaintemergătorului Domnului. După ce au fost binecuvântați de ierarh, cei prezenți au poposit pentru câteva ore în biserica parohială, luând parte la Sfânta Liturghie și împărtășindu-se cu Sfintele Taine.
Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele Gabriel Argatu, misionar protopopesc al Protoieriei Hârlău, părintele Vasile Florariu de la Parohia Satu Nou Belcești și părintele paroh Constantin Săndulache. Răspunsurile la strană au fost oferite de tinerii de la Asociația Tineretul Ortodox Român - ATOR Iași.
În cuvântul rostit către credincioși, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei de față să urmeze exemplul vieții Prorocului Ioan, punând astfel un început bun de viață sfântă:
Sfântul Ioan Botezătorul este cel care L-a descoperit pe Hristos tuturor, pentru că Duhul Sfânt însuși i l-a descoperit în chip de porumbel, iar Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel care a avut ochi de văzut și de înțeles această taină. De aceea, rămâne în icoană ca martor al tainei cele mari care se vedea în lume la râul Iordan, taina întoarcerii omului de la calea morții. Sfântul Ioan Botezătorul, prin cuvântul său - „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii!” - avea să pecetluiască adevărul acestei taine, să fie martor. Martirul este cel care înțelege că în viața aceasta a trăi cu bunătate, a trăi după cuvântul Domnului nu este ușor, dar este singurul chip în care omul primește puterea și bucuria lui Dumnezeu și singurul chip în care omul devine puternic, neavând a se teme de vreo amenințare din lumea aceasta. În această zi, când îl cinstim pe Sfântul Ioan Botezătorul, întregim imaginea botezului, înțelegând că pocăința pe care Sfântul Ioan Botezătorul ne-o pune înainte și ne-o cere este de fapt încredințarea că în această lume, chiar de vom săvârși delăsări și neputințe, prin spovedanie, prin întoarcerea către Domnul, putem să punem un început de viață sfântă, precum Sfântul Ioan Botezătorul a trăit, pentru ca și în noi să rămână bucuria și fericirea pe care le-a făgăduit celor ce ascultă cuvântul lui precum a și spus „Fericiţi sunt toți cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi îl păzesc pe el“.
În cadrul slujbei arhierești, tânărul Ioan Dolhescu, membru al comunității Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași, a fost hirotonit întru diacon pe seama Parohiei „Sfântul Toma” Vladomira, Protopopiatul Iași I, iar diaconul Flavius Vasile Filip a primit Taina Preoției pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului„ Văleni – Țibănești, Protopopiatul Iași III.
La final, părintele paroh Constantin Săndulache i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru binecuvântare și pentru slujirea de astăzi, oferindu-i în semn de recunoștință, din partea comunității, monografia comunei Belcești, realizată de profesorul Gheorghe Enache. Tot atunci, clericii au săvârșit și un scurt moment de rugăciune pentru creștinii satului care au trecut de-a lungul anilor la cele veșnice.
Din Sinaxar
A doua zi după Sfânta și dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, Biserica a rânduit încă de la început a se prăznui soborul cinstitului și slăvitului proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, căci se cădea a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punând mâna sa pe creștetul Stăpânului. Îndată după Botezul Domnului, Botezătorul se cinstește de toți și cu cântări se slăvește, pentru că prin sobor se înțelege adunarea poporului în biserică, la cântarea și slăvirea lui Dumnezeu, întru cinstea și lauda marelui Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Celui ce se prăznuiește.